castell de Balsareny

Vista del castell de Balsareny (Bages)

© C.I.C.-Moià

Castell del municipi de Balsareny (Bages).

L’edifici és obra gòtica del segle XIV. La seva fesomia arquitectònica és més de palau que no pas de fortalesa, construcció massissa, de planta pentagonal, amb els únics detalls decoratius dels elegants finestrals de traça gòtica i la corona de merlets que enronda la part alta de les façanes. L’interior, centrat per un pati amb escala descoberta i galeria de tradició gòtica, és decorat per multitud d’obres d’art antic. Existent ja a mitjan segle X (i explícitament documentat l’any 990, en una butlla del papa Joan XV adreçada al monestir empordanès de Sant Pere de Rodes), ha arribat als nostres dies a través de diverses vicissituds i reconstruccions. Sembla que no queda res de l’obra més primitiva, però sí del recinte exterior de muralla amb torres cilíndriques, probablement del segle XIII.

A la petita esplanada del costat de migdia, la capella de la Mare de Déu del Castell recorda l’antiquíssima església de Sant Iscle i Santa Victòria.

Mare de Déu del Castell (Balsareny)

© C.I.C.-Moià

El temple actual és una obra romànica, del segle XII. El camí que des de Balsareny mena a l’ermita és flanquejat per uns pedrons devocionals.