És un dels tretze centres coordinats en el Grup Consultiu Internacional sobre Recerca Agrícola (CGIAR). La seva funció principal és la de desenvolupar l’agricultura en zones seques de clima mediterrani, en zones poc productives i en regions on hi ha dèficit d’aliments. Els seus membres són especialistes que estan compromesos a incrementar la productivitat agrícola en els països en vies de desenvolupament del nord d’Àfrica i de l’oest d’Àsia. Els objectius que persegueix són el funcionament com a centre internacional que faciliti la investigació en conreus de civada, llentilles, faves i llegums —que són fonts importants de proteïnes— en àrees amb mancança, i l’actuació com a centre regional per a la investigació d’altres collites, com ara blat de moro i cigrons, alhora que familiaritza els pagesos amb les tècniques i mètodes de conreu que puguin donar com a resultat collites millors. Hom realitza estudis per a obtenir millors condicions de creixement i millor producció en condicions hídriques adverses, mitjançant germoplasmes i varietats noves millorades, principalment de cereals.