En la composició de les ceres intervenen fonamentalment alcohols i àcids grassos saturats no ramificats, amb cadenes de setze o de vint-i-quatre o més àtoms de carboni, com és ara els alcohols cetílic, cerílic i miricílic i els àcids palmític i ceròtic; l’àcid i l’alcohol tenen sovint el mateix nombre d’àtoms de carboni, per la qual cosa hom creu que la gènesi biològica de les ceres té lloc a partir de la dismutació d’un aldehid gras. Les ceres amb molècules lineals de longitud considerable tenen un punt de fusió més alt que el dels greixos de pesos moleculars anàlegs. Són molt resistents als agents químics i presenten un alt poder calorífic i elevada impermeabilitat; així, hom les pot trobar en les cutícules de diversos vegetals o com a substància hidrofòbica de les plomes dels ocells aquàtics o dels pèls dels mamífers. Alguns cetacis (esperma de balena) les empren com a substància de reserva energètica; també formen part de les cobertes d’alguns microorganismes. Llurs aplicacions son anàlogues a les de la cera de les abelles.
f
Química