Cercle del Liceu

Rebedor del Cercle del Liceu

© Cercle del Liceu

Club recreatiu privat fundat a Barcelona el 1847, situat a l’edifici del Gran Teatre del Liceu, del qual es manté, però, independent.

Ocupa els espais cedits a la Societat Auxiliar de Construcció per la seva contribució al finançament del teatre. Creat a partir dels patrons elitistes i exclusius dels clubs anglesos de l’època, reuneix l’alta societat barcelonina, i els seus socis constitueixen històricament una part destacada de la burgesia catalana, amb estrets vincles amb les elits espanyoles. En fou el primer president Ramon de Sentmenat i Despujol, marquès de Ciutadilla. Fins el 2004 no admeté dones com a sòcies. A part les activitats pròpies d’una entitat del seu tipus, ha organitzat balls, recepcions i alguns concerts.

Té un interès particular la decoració amb murals d’Antoni Martí (1862) i l’important conjunt modernista constituït pels vitralls d’Oleguer Junyent, els elements decoratius de Josep Pascó i Alexandre de Riquer i, sobretot, els dotze plafons de Ramon Casas al saló dit de la Rotonda.