ciclització

ciclació
f
Química

Formació d’un compost cíclic, orgànic o inorgànic, a partir d’una o més cadenes d’àtoms, per creació d’un o més enllaços nous.

Com que la formació d’enllaços és, en general, successiva, la ciclització pròpiament dita és sempre intramolecular, i la ciclització intermolecular és més correntment anomenada condensació. La formació d’un complex metàl·lic cíclic amb un lligand bidentat o polidentat és anomenada quelació. En química orgànica, la formació de composts carbocíclics pot resultar de reaccions molt variades (reaccions de Thorpe i de Dieckmann, acilació intramolecular, destil·lació seca de sals de calci o de tori d’àcids dicarboxílics, etc.). La facilitat de formació dels anells carbocíclics depèn del nombre de carbonis.

Les reaccions que condueixen a la formació d’heterocicles són extremament diverses i van des de l’aplicació adequada de mètodes generals (deshidrohalogenació, deshidratació, oxidació, etc.) fins a la utilització de procediments molt específics (síntesis piridíniques de Čičibabin i de Hantzsch, reacció de Skraup, etc.