Clarà

Detall de les restes del castell de Clarà (Moià)

© C.I.C. - Moià

Castell, actualment arruïnat, del municipi de Moià (Moianès), damunt un tossal, a la dreta de la riera de l’Om, i al costat de l’església de Sant Andreu de Clarà.

El castell de Clarà mostra encara les seves abundants ruïnes i torre mig partida prop del Mas Coromines, on és ben visible la capella de Sant Andreu. Els seus antics senyors, els Clarà i els Rocafort, dominaven sobre la major part del terme (segles XI-XIII) fins que foren desbancats pel llinatge dels Planella.

Els primers documents del segle X parlen d’un castell de Moià, que ben aviat desapareix de la documentació; aquestes mencions o bé es refereixen a una primitiva fortificació situada a l’indret de la vila, desapareguda, o bé és una manera arcaica de designar el castell i terme de Clarà. Els primers documents del segle X parlen d’un castell de Moià, que ben aviat desapareix de la documentació; aquestes mencions o bé es refereixen a una primitiva fortificació situada a l’indret de la vila, desapareguda, o bé és una manera arcaica de designar el castell i terme de Clarà.