Claudi Mans i Teixidó

(Badalona, Barcelonès, 1948)

Claudi Mans i Teixidó

Químic.

Doctorat en química per la Universitat de Barcelona el 1974. Catedràtic d’enginyeria química de la Universitat de Barcelona (1986-2008) i posteriorment professor emèrit, ha estat degà de la Facultat de Química (1991-94), president de la Divisió de Ciències Experimentals i Matemàtiques de la Universitat de Barcelona (1994-2000) i director acadèmic de Les Heures-Fundació Bosch i Gimpera (2002-03).

Els seus temes de recerca principals són els sistemes dispersos, la hidrodinàmica de l’absorció de gasos i, en general, les operacions de transferència de matèria. És col·laborador de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), del CosmoCaixa i de la Fundació Alícia. El 2009 fou nomenat director científic del Comitè Espanyol de la Detergència. Ha publicat més de quaranta articles i més de noranta comunicacions en congressos de temàtica diversa.

Destaca la seva tasca en la didàctica i la divulgació de la ciència amb la publicació de nombrosos articles i llibres, com ara El agua, cultura y vida (1981), Petita història de la Química a Catalunya (2003), La truita cremada (2005), Els secrets de les etiquetes (2007), La vaca esfèrica (2008), Sferificaciones y macarrones (2010), La química de cada dia (2016), 100 preguntes de química quotidiana (2017), La química en la cocina. Una inmersión rápida (2018), 100 curiositats sobre la taula periòdica i els elements químics (2019, coautor) i 150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona (2019, amb Santiago Álvarez), pel qual rebé el premi Crítica Serra d’Or de recerca 2020, compartit amb el coautor.

Per la seva tasca de divulgació de la química, l’any 2011 rebé també el Premi Nacional de Química de l’Associació Nacional de Químics d’Espanya (ANQUE) i el 2016 la Distinció de la Universitat de Barcelona a les millors activitats de divulgació científica i humanística, compartit amb Abel Mariné.