Colorado

Vista de l’altiplà Colorado

© Fototeca.cat-Corel

Estat de l’oest dels EUA.

La capital és Denver. L’estat té tres regions ben diferenciades: a l’est, els piemonts de les Rocalloses, plana al·luvial inclinada cap a l’est i molt erosionada; les Rocalloses, que el travessen de nord a sud, constitueixen la divisòria d’aigües entre l’Atlàntic i el Pacífic i comprenen les serralades de Front i Sawatch (Mount Elbert, 4.396 m), les quals continuen cap al sud per la serra de Sangre de Cristo, i deixen al mig la vall de San Luis i la de San Juan; l’oest és ocupat per l’altiplà de Colorado. El clima presenta unes grans diferències regionals: a Denver és fresc i àrid (9,6° de temperatura mitjana i 376 mm de pluja) i a la regió occidental les pluges minven i les temperatures pugen. A les muntanyes neixen, entre molts d’altres, el South Platte, l’Arkansas i el Río Bravo del Norte, al vessant atlàntic, i el Colorado amb els seus afluents al vessant del Pacífic. Els del primer grup, més cabalosos, són aprofitats per al regatge. La vegetació és de prat estacional al piemont, de boscs a les muntanyes i desèrtica o subdesèrtica a l’altiplà de Colorado.

La densitat de població, tot i essent molt baixa, és la més alta de la seva regió (13,4 h/km2 [1994]). L’any 1980 la població negra representava el 3,5% de la població i l’índia el 7,5%. La població és urbana en més d’un 80 %. Denver és la ciutat més gran i concentra, ella sola, amb l’aglomeració, més del 50% de la població de l’estat. Més de la meitat del territori és dedicada a conreus i pastures (blat de moro, canya de sucre, fruites i cereals), però la ramaderia n'és el recurs principal (boví, oví i porcí). Les reserves minerals són molt importants: el molibdè a Climax; l’or, l’argent, el coure, el plom, l’urani, el vanadi, els esquists bituminosos —dels quals hom extreu petroli—, el gas natural i les grans reserves de carbó. La indústria té refineries de petroli i grans centres metal·lúrgics; hi ha indústries alimentàries (farinera i càrnia) i indústria electrònica. El sector terciari també s’ha desenvolupat molt i el Canyon del Colorado atreu molts de turistes.

Fou explorat pels colonitzadors de Nou Mèxic durant tot el segle XVII i annexat a la corona de Castella per Juan de Uribarri. La regió al nord del riu Arkansas fou adquirida (1803) pels EUA, els quals, pel tractat de Guadalupe-Hidalgo (1848), s’incorporaren també la part sud i oest que fins aleshores havia pertangut a Mèxic. El 1861 esdevingué un territori autònom, i el 1876, un estat de la Unió.