coltura promiscua

f
Geografia agrària

Expressió italiana amb la qual hom designa el sistema de conreu basat en l’existència simultània de plantes de conreu vàries en un mateix camp, de forma que una d’elles serveixi com a suport de les altres.

És típic dels països mediterranis i es dóna en àrees de sòl humit o amb possibilitats de regatge, car no suporta una estació seca llarga. Les formes més genuïnes es donen a la Toscana, l’Emília i la Campània, on són d’origen romà, i en el Minho portuguès, on s’adoptà el sistema al s XVIII en introduir-s’hi el conreu del blat de moro. Coexisteixen moreres o oms, que fan de suport a la vinya, amb blat o faves (Itàlia central), oms, vinya i blat o espart (Campània) i moresc, mongetes i vinya (Minho). Dóna bones produccions però exigeix una elevada quantitat de mà d’obra. Normalment coincideix amb petites explotacions i amb règim indirecte de tinença de la terra.