COMSA-EMTE

Empresa d’instal·lació i desenvolupament d’infraestructures de transports, comunicacions i serveis públics, creada l’any 2009 arran de la integració de les empreses COMSA i EMTE.

COMSA 

COMSA fou fundada l’any 1891 a Reus per Josep Miarnau i Navàs, operari del ferrocarril que establí Construccions Miarnau, una petita empresa de material ferroviari, que els primers anys se centrà en tasques de manteniment i renovació de la xarxa de vies i d’estacions. Els anys trenta establí la seu a Barcelona, i el 1934 esdevingué societat anònima (Fills de Josep Miarnau Navàs, SA). La dècada de 1940 diversificà les seves activitats vers altres branques de l’enginyeria civil com ara carreteres, ponts, etc. El 1964 modificà novament el nom pel de Construccions Miarnau Societat Anònima (COMSA). Els anys vuitanta consolidà la seva presència a tot l’Estat espanyol i la dècada de 1990 s’internacionalitzà. L’any 2002 dividí la seva activitat en quatre àrees: infraestructures ferroviàries, carreteres i autopistes de peatge, infraestructures immobiliàries i aparcaments, les quals gestiona a través de diverses filials i empreses participades.

EMTE

EMTE (Estudios, Montajes y Tendidos Eléctricos), amb seu a Esplugues de Llobregat, nasqué l’any 1961 i es dedicà inicialment a la fabricació i la instal·lació d’equipament per a la distribució d’electricitat. El 1970 passà a règim de societat anònima. Els anys vuitanta inicià la diversificació creant diverses filials especialitzades en sistemes de control, telecomunicacions i electrònica, i inicià l’expansió arreu de l’Estat. Entre d’altres, el 1989 creà EMTE Fire &Security com a part també del grup Societat General d’Aigües de Barcelona. Els anys noranta incorporà a les seves activitats la gestió de residus i la cogeneració d’energia a través de noves empreses del grup com Emae Renovables, i en 2004-06 inicià l’expansió internacional.

Xifres i estratègia empresarial

L’any 2010 la facturació de COMSA-EMTE fou de 2.031,331 milions d’euros, repartida entre infraestructures (53%), enginyeria (31,8%), medi ambient i logística (11,4%) i concessions i energies renovables (3,1%). El total d’empleats era de 9.540, i tenia presència en setze països (Andorra, Algèria, Argentina, Austràlia, Brasil, Espanya, EUA, Finlàndia, França, Mèxic, Perú, Polònia, Portugal, Romania, Suïssa i Xile).

Aquest any, juntament amb Ficosa Internacional, adquirí a Sony Corporation la fàbrica de Viladecavalls (Vallès Occidental), a partir de la qual l’any següent creà la companyia d’enginyeria Idneo, participada a parts iguals pels dos grans grups i que disposava d’una plantilla de més de vuit-cents treballadors, la majoria provinents de l’antiga planta de Sony.

El 2015 es produïren canvis en el seu accionariat i canvià la denominació per la de Comsa Corporación. L’any 2020, continua concentrant la seva activitat en la construcció, l’enginyeria industrial i el manteniment, la conservació i els serveis, i, a través de Comsa Medi Ambient, s’encarrega d’oferir serveis i tecnologia per al tractament d’aigües residuals i de residus industrials, urbans i perillosos, i projectes d’energies renovables, que inclouen parcs eòlics, tecnologies fotovoltaiques i de biodigestió. Continua el seu procés d’internacionalització, principalment a l’Amèrica Llatina i a Europa. El 2020 el nombre d’empleats era de més de 5.300.