Comunitat del Pacífic

Organisme internacional fundat a Canberra el 1947 (en vigència des del 1948) per Austràlia, els Països Baixos, Nova Zelanda, França, la Gran Bretanya i els EUA amb la finalitat de coordinar l’assistència econòmica entre els estats que posseeixen territoris al sud del Pacífic.

Té la seu a Nouméa (Nova Caledònia). Fins el 1998 rebé el nom de Comissió del Sud del Pacífic. El 1962 se’n sortiren els Països Baixos, quan deixaren d’administrar la colònia de Nova Guinea.

Des de la seva creació han entrat a formar-ne part els nous estats independents del sud del Pacífic, i ha passat a ésser integrat tant per estats sobirans com per dependències o territoris associats. L’any 2000, a banda dels cinc estats fundadors en formaven part la Samoa Nord-americana, les illes Cook, les Fiji, la Polinèsia Francesa, Guam, Kiribati, les illes Marshall, els Estats Federats de Micronèsia, Nauru, Nova Caledònia, Niue, les Marianes del Nord, Palau, Papua Nova Guinea, les illes Pitcairn, Samoa, les Salomó, Tokelau, Tonga, Tuvalu, Vanuatu i Wallis i Futuna.

L’òrgan de govern és la conferència de la Comunitat del Pacífic, formada per representants dels estats membres, que elegeixen un director general.