conca de París

Bassin de Paris (fr)

Regió geogràfica de França que ocupa la quarta part del país.

És el prototipus de les grans conques sedimentàries, on les capes de terrenys es disposen en aurèoles concèntriques, on l’erosió ha diferenciat una multitud de petites regions i on París exerceix plenament la seva influència econòmica. S'estén entre l’antic massís Armoricà a l’W, el Massís Central al S i els Vosges, les Ardenes i el país del Rin a l’E, i resta oberta pel N a la Mànega. Les petites regions esmentades poden reduir-se a quatre: a l’E, els altiplans de Borgonya i Xampanya, que aixequen la muralla de llurs costes a l’entorn de la regió parisenca; al N i a l’W, la Picardia i la Normandia, façana marítima de la conca; al S, la zona del Loira, i, en el centre, l’Illa de França, regió d’altiplans i valls disposats al voltant de París. Tota l’àrea pertany hidrogràficament a les conques del Sena i del Loira, excepte el sector NE, que forma ja part de les conques del Mosa i del Mosel·la. El clima passa progressivament d’oceànic, prop de la Mànega, a un clima semicontinental (E); al centre i al S és bastant sec. Predomina dins l’activitat econòmica de la regió el gran focus industrial de l’aglomeració de París, bé que les indústries es troben també a totes les ciutats importants, amb una gran diversificació. Quant a d’altres recursos, predominen la ramaderia, l’explotació forestal i el conreu de blat, moresc, plantes farratgeres i bleda-rave sucrera. Certes zones, com la Xampanya i sectors de la Borgonya (Chablis), produeixen vins de qualitat mundialment reconeguda.