condiment

condimento (es), seasoning (en)
m
Alimentació

Substància que hom afegeix als aliments per reforçar-ne o millorar-ne el sabor.

El costum de condimentar els aliments té un origen remot i és possible que la primera motivació del seu ús fos la conveniència de dissimular les olors desagradables dels queviures en mal estat de conservació. Els condiments afavoreixen la digestió perquè estimulen les secrecions gàstriques. Poden ésser substàncies simples o composicions culinàries, com les salses (salsa) i els sofregits (sofregit). Segons llur sabor, els condiments simples poden ésser classificats en salats ( sal ), àcids ( vinagre, suc de llimona, tàperes ), aromàtics ( espècies, herbes ), acres ( mostassa, all ). Alguns aliments pròpiament dits (sucre, oli, mantega, formatge, fruits secs) a vegades tenen ús com a condiments. El glutamat monosòdic té molta aplicació en la indústria alimentària, i en alguns països (Extrem Orient, Mèxic) se n'ha popularitzat l’ús com a condiment domèstic. Alguns productes químics d’extracció o síntesi tenen ús com a condiments en l’elaboració industrial d’aliments (saboritzant).