Conservatori del Liceu

L’Auditori del Conservatori del Liceu

© Conservatori del Liceu

Escola oficial d’estudis musicals creada a Barcelona el 1838 com a complement de les activitats del Liceu Filharmonicodramàtic Barcelonès.

És el més antic dels Països Catalans. Té reconeixement de conservatori superior estatal i a les seves classes de cant s’han format molts dels cantants catalans més cèlebres. En fou el primer director Marià Obiols. El 1848 el Conservatori s’establí al mateix edifici del Gran Teatre del Liceu, bé que el 1854 se separaren jurídicament les entitats del Conservatori i del Teatre, tot i mantenir una estreta relació.

Conjuntament amb la Diputació de Barcelona, l’any 1913 impulsà  l’Escola d’Art Dramàtic, origen de l’actual Institut del Teatre. El 1931, amb l’establiment de la Segona República, prengué el nom actual, que substituïa l’original de Liceo Filarmónico Dramático de S.M. la Reina Isabel II. Els anys següents creà les primeres filials (Sabadell, Olot i Tarragona). Nacionalitzat per la Generalitat de Catalunya el 1936, a la fi de la Guerra Civil tornà a l’organització anterior.

L’any 1983 el Departament d’Ensenyament de la Generalitat desdoblà el Conservatori Superior de Barcelona, de manera que el Conservatori Municipal i el Conservatori del Liceu esdevingueren entitats independents a tots els efectes. El 1992 hom reprengué el projecte d’escoles filials, que culminà el 2008 amb la creació de la Xarxa d’Escoles de Música del Conservatori del Liceu, que inclou les escoles pròpies, la gestió d’escoles municipals i les escoles privades vinculades a la institució, a Catalunya i Andorra.

També el 2008 fou inaugurada una nova seu del Conservatori en un modern edifici al carrer Nou de la Rambla, proveït d’instal·lacions aptes per a l’ensenyament de la música en el món actual. Hi destaca molt especialment l’Auditori de tres sales, que fou inaugurat l’any següent.

Amb motiu del 175 aniversari (2012) rebé nombroses distincions, entre d'altres,  la Creu Sant Jordi, la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona i el Premi Europeu a l'Excel·lència de la Fundació de Foment Europeu.