Coordinadora Gesto por la Paz de Euskal Herria

Euskal Herriko Bakearen Aldeko Koordinakundea (eu)

Plataforma cívica creada al País Basc i Navarra en resposta a la violència d’ETA vigent del 1986 al 2013.

Creada el 26 de novembre de 1986, s’autodefinia com a pacifista, cívica, unitària, pluralista i independent de qualsevol partit, organització o institució polítiques. Posà èmfasi sobretot en els mitjans pacífics i els drets humans per a la consecució del seu objectiu, la mobilització ciutadana i el foment de la cultura de la pau.

En foren accions característiques les seves concentracions en silenci a la via pública cada vegada que hi havia un atemptat mortal, així com l’exhibició de llaços blaus com a símbol de rebuig als segrestos d’ETA. Dugué també a terme multitud de trobades informatives, manifestacions, etc.

El seu àmbit d’actuació circumscrit a tot l’àmbit basc i més enllà dels límits administratius (Euskal Herria) li reportà crítiques, especialment del PP, que hi veié una forma de nacionalisme basc encobert.

El 1993 rebé el premi Príncipe de Asturias de la concòrdia i el 1998 el premi de la Pau de Westfàlia de la ciutat de Münster.

L’1 de juny de 2013, després de quasi tres anys sense cap víctima mortal (juliol del 2009) i més d’un any des de l’anunci de l’abandonament definitiu de les armes de la banda terrorista (octubre del 2011), Gesto por la paz s’autodissolgué.