cúmul d’estels

amàs
m
Astronomia

Reconstrucció del filament de matèria fosca entre els cúmuls Abell 223 (part superior de la imatge) i Abell 222 (part inferior)

© Jörg Dietrich / U-M Department of Physics

Agrupació d’estels que conté de cinquanta a uns quants milions d’elements, els quals, en la majoria dels casos, han tingut el mateix origen.

N’hi ha dos tipus clarament diferenciats: cúmuls oberts i cúmuls globulars. Els cúmuls oberts o galàctics són constituïts normalment per uns quants centenars d’estels distribuïts dins una regió de l’espai d’uns vint anys llum de diàmetre, i presenten un moviment comú. El cúmul galàctic més proper és el de les Híades, a la constel·lació del Taure, a 130 anys llum del Sol. Els cúmuls globulars són constituïts per un nombre d’estels que oscil·la entre uns quants milers i uns quants milions, i són distribuïts en una regió de l’espai d’uns 200 anys llum. El nom prové del fet que els estels de l’agrupació es disposen ocupant un volum esfèric, en alguns casos lleugerament aplatat; la concentració d’estels hi és molt més forta al centre que als extrems, de tal manera que hom els observa com una taca molt brillant i només són individualitzables per mètodes espectroscòpics. Els cúmuls globulars més pròxims al Sol són ω de Centaure i 47 Tucanae . Hom ha pogut identificar cúmuls globulars a la majoria de les galàxies espirals més pròximes a la Via Làctia.