D. Sam Abrams

(Beckley, West Virginia, 1952)

D. Sam Abrams

© Fototeca.cat

Poeta, traductor i crític literari establert a Catalunya des dels anys setanta.

Establert a Barcelona l’any 1970, es llicencià en filologia hispànica a la Universitat Autònoma de Barcelona, i ha exercit la docència. Ha estat secretari del Centre Català del PEN Club i ha traduït una vintena de volums de poesia catalana a l’anglès. De la seva labor crítica, s’ha de destacar el paper d’introductor de poetes anglosaxons, així com l’esforç de posar al dia noms caiguts en l’ostracisme i l’oblit.

Ha tingut cura, dins de la col·lecció “Les Millors Obres de la Literatura Universal” (MOLU), del volum Poesia anglesa i nord-americana contemporània (1994), de l’Àlbum Ràfols-Casamada: veure és sentir (1994), de l’edició dels Dietaris (2000), primer volum de les obres completes de Marià Manent, de la monografia Tomàs Garcés (2001) i de l’antologia de Joan Margarit, Trist el qui mai no ha perdut per amor una casa (2003, entre d’altres) També ha publicat Jo no sóc ningú. Qui ets tu? (2002), una antologia de poemes d’Emily Dickinson, Sagrada Emília (2005), versions poètiques de Gertrude Stein i del pròleg introductori a Gebre i sol (2003), selecció de poemes de Robert Frost en versió de Josep Maria Jaumà. Com a crític ha dedicat una atenció especial a estudiar l’obra de poetes com Agustí Bartra, Ricard Creus, Bartomeu Fiol, Joan Margarit, Màrius Sampere i Lluís Solà. També són coneguts els seus estudis sobre escriptors nord-americans com E. Hemingway, T.S. Eliot, H. James o W. Whitman. Col·laborador a la premsa diària, especialment a El Punt/Avui i a El Mundo Catalunya amb articles sobretot de crítica literària.

Ha col·laborat en diferents projectes editorials i ha escrit nombrosos assaigs sobre poesia catalana a la premsa, en revistes especialitzades, i en forma de pròlegs. És autor de Tenebra blanca (2001), la primera antologia de poemes en prosa de la literatura catalana contemporània, T’estimo. Més de cent poemes d’amor i de desig (2002), i editor i introductor de La mirada estrangera (2003), recull d’impressions d’escriptors estrangers sobre Catalunya, d'Odes a Barcelona (2012), que reuneix els poemes sobre la ciutat escrites entre el 1840 i el 2011, i de Llum a les golfes (2018), recull d’haikus d’autors catalans escrits entre els anys 1906 i 2018. Com a poeta, ha publicat els volums Calculations... (1997) i Into Footnotes All Their Lust (‘Tot el desig a peu de plana’, 2002). És també autor de Llegir Maragall, avui (2011, premi Carles Rahola d’assaig 2010). 

L’any 1998 rebé el premi d’Actuació Cívica atorgat per la Fundació Lluís Carulla.