David Bueno i Torrens

(Barcelona, 1965)

Biòleg.

Llicenciat en biologia per la Universitat de Barcelona, és doctor en biologia i professor i investigador de la secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona. Fou investigador a la Universitat d’Oxford i ha realitzat estades a la Universitat d’Innsbruck (Àustria) i al Laboratori Europeu de Biologia Molecular de Heidelberg (Alemanya). La seva trajectòria professional i acadèmica s’ha centrat en la genètica del desenvolupament i la neurociència, i la seva relació amb el comportament humà, especialment durant els processos d’aprenentatge.

Professor de diverses matèries del camp de la genètica i la neuroeducació, ha publicat nombrosos llibres de divulgació científica i assaig, com ara Gens i genoma. El programa de la vida (amb Maria Tricas, 2001), Òrgans a la carta (2007), L’enigma de la llibertat (2011), 100 controvèrsies de la biologia (2012), Per a què serveix el sexe? (2012, amb Eduard Martorell), Educació per a una cultura de pau. Una proposta des de la pedagogia i la neurociència (2014, amb Marta Burguet), Els límits de la vida (2014, amb Salvador Macip i Eduard Martorell), 100 gens que ens fan humans (2015), L’embrió inconformista. Com influeix en la nostra evolució el desenvolupament embrionari (2016, amb Jordi Garcia-Fernàndez), Cereboflexia (2016), Neurociència per a educadors (2017), L’art de persistir (2020) i El cervell de l’adolescent: Descobreix com els funciona per entendre’ls i acompanyar-los (2022). L’any 2025 guanyà el premi Josep Pla de narrativa amb l’assaig L’art de ser humans (2024). 

També ha escrit una trentena de llibres de text de primària, secundària i batxillerat, i col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació (principalment El Punt Avui i Ara), en els quals ha publicat uns 600 articles, i a la ràdio. Ha participat en diverses obres enciclopèdiques, com Història natural dels Països Catalans; Gran enciclopèdia catalana i Anuari, d’Enciclopèdia Catalana, i també, com a director científic, en l’Atles d’ecosistemes de la Història natural dels Països Catalans. És director científic de la col·lecció “Catàlisi” de llibres de divulgació científica d’Edicions de la Universitat de Barcelona. L’any 2010 guanyà el Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”.