dieta equilibrada

f
Alimentació

Patró alimentari que inclou la major varietat possible d’aliments amb característiques nutricionals diferents.

Per a aconseguir una dieta equilibrada, i per tant saludable, cal consumir de manera adequada i amb les quantitats recomanades aliments de cada grup (piràmide d’aliments). El consum diari recomanat és de 3 a 6 racions de feculents (pasta, arròs, patates i llegums), que aporten carbohidrats complexos i fibres; 5 racions de verdures, hortalisses i fruita, que aporten fibres i vitamines i són baixes en greixos; 2 o 3 racions d’aliments proteics (carn, peix, ous i llegums), que aporten proteïnes, encara que s’ha d’anar amb compte amb les d’origen animal perquè contenen també quantitats elevades de greix; 2 o 4 racions de lactis (llet i derivats), que aporten calci i proteïnes; consum moderat de greixos i sucres, ja que el consum excessiu pot conduir a l’obesitat; i 4 o 8 gots d’aigua. També es recomana fer cinc àpats diaris: tres de principals (esmorzar, dinar i sopar) i dos de complementaris (a mig matí i a mitja tarda) per a distribuir al llarg del dia l’aportació energètica dels aliments. La dieta mediterrània es considera una dieta equilibrada..