Dnièper

Dniapró (be), Дняпро (be), Dnepr (ru), Днепр (ru), Dnipró (uk), Дніпро (uk), Ozü (tr)

Riu del centre d’Ucraïna, el quart d’Europa en longitud (2.285 km i 504.000 km2 de conca).

El Dnièper és el quart riu més llarg d’Europa. Neix en una zona d’aiguamolls al nord de la ciutat de Vjaz'ma, a l’óblast de Smolensk (Rússia). Dins la república rusa corre uns 485 km, travessa després 595 km pel sector oriental de Bielorússia, i acaba fent un gran arc dins les terres ucraïneses, on és el riu més important del país, on travessa 1.095 km abans de desguassar a la mar Negra, al seu estuari al nord-oest de Crimea.

En són els afluents principals els rius Prip'at’, Biarèzina, Sož i Desnà. Entre Dnipropetrovsk i Zapporižž'a el seu perfil és trencat per nombrosos llindars, que n'impediren la navegació fins el 1933, quan hi fou construïda una resclosa. Actualment és navegable més de 2.000 km, fins a Dorogobuž (Rússia), i hi ha un tràfic important.

El seu cabal és molt regular (1 380 m3/s a Kíev i 1.670 m3/s a Kherson) de tipus glaciopluvial, amb revinguda a la primavera (fins a 7.000 m3/s a Kíev). La seva importància en les comunicacions, com també l’aprofitament hidroelèctric i per a regadiu, ha donat un gran desenvolupament a les nombroses ciutats que el voregen.