dragó de Komodo

Varanus komodoensis (nc.)

m
Zoologia

Dragó de Komodo

© Xevi Varela

Dragó de la família dels varànids, lacertiforme de mida gegantina (més de 3,5 m de llargària), endèmic de l’illa de Komodo, a l’arxipèlag de Sonda, entre Flores i Sumbawa.

És un animal carnívor, que pot arribar als 80 kg de pes, que captura preses vives, encara que també s'alimenta de carronya. Habita zones de bosc de fulla caduca i de sabana, des del nivell del mar fins als 800 m d'altitud. El dragó de Komodo també és una espècie endèmica de les illes de Rinca, Gili Motang i Gili Dasami, que juntament amb la de Komodo formen el Parc Nacional de Komodo, creat l'any 1980. La cinquena illa, Flores, és la més gran de totes i disposa de dues reserves naturals: la de Wae Wuul a la costa oest i la de Wolo Tado a la costa nord. La població de dracs al Parc Nacional de Komodo s'estima en menys de 2.000 individus. A Wae Wuul, l'any 1991 es va calcular una població de 66 individus. La seva densitat és fins a quatre vegades inferior que a les altres quatre illes on viu l'espècie, i les amenaces per als dragons s'han incrementat en els darrers anys a causa de la caça il·legal del cérvol de Timor ( Cervus timorensis ), la font d'aliment principal del dragó de Komodo.

L'any 2005 es proposà la creació d'un programa de protecció a la reserva de Wae Wuul, amb participació europea. En aquest context, el Zoo de Barcelona s'incorporà al programa europeu de reproducció en captivitat EEP de l'EAZA per a l'espècie, entre altres accions. Al novembre del 2012, després de 202 dies d'incubació, nasqué la primera cria de dragó de Komodo al zoo de la Ciutat Comtal.