el Bon Pastor

Barri de Barcelona, a la riba dreta del Besòs, vora l’antic camí de Sant Andreu de Palomar a Sant Adrià de Besòs, en territori municipal de Santa Coloma de Gramenet.

Es formà en 1927-29 amb la construcció d’un grup de cases barates d’una sola planta, un dels primers fets per iniciativa oficial, el Grup Milans del Bosch, per tal d’acollir-hi immigrats establerts a les barraques de Montjuïc sobre l’antic barri de l’Estadella i el nucli d’habitatges unifamiliars de la fàbrica Sanchis. S’arribaren a construir 784 habitatges. El 1935 l’església fou erigida en parròquia, de la qual prengué el nom el barri. Durant els anys cinquanta fou un important nucli d’atracció d’immigrats. 

La dècada de 2000 s’inicià una remodelació del barri que implicava l’enderrocament de les cases barates i la construcció de nous edificis per al reallotjament dels veïns. El primer grup dels nous pisos fou lliurat l’any 2006, i el darrer lliurament fou el març del 2017. Gràcies a l’acció de l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor i del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), setze cases barates —situades entre els carrers de Tàrrega, Claramunt, Bellmunt i Barnola— han estat preservades i rehabilitades, i deu han estat museïtzades com a part de la recuperació i la difusió de la memòria històrica del barri i de la ciutat. Els diferents espais expositius expliquen com l’interior i l’exterior de les cases evolucionaren entre el 1929 i el 2017, quan quedaren totes buides. Els edificis restants s’han habilitat com a equipaments per al barri (sales de reunions, espais de treball, sala d’actes, arxiu, etc.).