Fundador de la companyia Chupa Chups, fou l’introductor del caramel rodó amb pal al mercat espanyol. El seu avi, Josep Bernat, fou el primer confiter elaborador de caramels a l’Estat espanyol al s XIX i el seu pare, Romà Bernat, creà la fàbrica de galetes La Gloria, on Enric Bernat treballà de jove. Els seus orígens empresarials es troben en la productora de formatges Massanés i Grau. El 1950 fundà la seva primera empresa confitera, Productes Bernat. El 1954, l’empresari Domingo Massanés li proposà fer-se càrrec de la Granja Asturias, dedicada a elaborar productes derivats de la poma amb l’objectiu de salvar el negoci. Allí fou on, a partir del 1958, inicià la producció de caramels amb pal, projecte del qual els seus socis se'n desentengueren i li vengueren la seva part del negoci. El nou producte començà amb el nom de Chups, però els matixos clients el batejaren com a Chupa Chups quan el demanaven a les botigues. I aquest fou el nom que decidí mantenir en registrar la marca el 1962. El 1964, Granja Asturias es convertí en Chupa Chups SA, que cresqué de manera exponencial gràcies a un sistema innovador d’autodistribució. Per a la seva expansió exterior, Bernat encarregà al pintor Salvador Dalí un logotip, la taca groga amb forma de margarida amb el nom del producte. Al llarg dels anys, la companyia s’implantà en uns 150 països amb fàbriques a Mèxic, Rússia o la Xina, entre altres països. Fins el 1995 es mantingué fidel a un únic producte, però a partir d’aquest any començà la diversificació del seu catàleg. S'introduí en nous negocis, com les assegurances, amb Iberia de Seguros, companyia que comprà el 1966 i que acabà venent en situació de fallida tècnica. La seu d’aquesta companyia fou a la Casa Batlló, en ple passeig de Gràcia de Barcelona, que és propietat de la família. Ja a mans del seus fills i un cop mort Enric Bernat, Chupa Chups fou venuda al juliol del 2006 a l’empresa italiana Perfetti Van Melle.