Entransaigües

Antic castell de la vila d’Arties, al municipi de Salardú (Vall d’Aran), situat a la confluència de la Garona i de la ribera de Valarties.

Fou construït pels hospitalers (1379) per privilegi o concessió de Pere III el Cerimoniós, bé que altres notícies diuen que ja existia l’any 1284 i que en ell es resistiren els aranesos quan el rei de França o el senescal de Tolosa Eustaqui de Beaumarchais, en nom d’ell, envaí la Vall d’Aran. És probable que el privilegi concedit pel rei Pere III als homes d’Arties el 14 de gener de 1379 fos per reedificar el castell d’Entransaigües. En aquest privilegi, que retreu Madoz, hom no parla de cap orde militar, sinó d’un privilegi per constituir-lo i guardar-lo atorgat als homes d’Arties.

Tenia mur i contramur i torre de l’homenatge; la capella (actual església parroquial) era a la plaça d’armes. El castell d’Arties o d’Entransaigües és encara citat el 1616 en la relació feta per J. Francesc de Gràcia, visitador reial. Era voltat per contramurs de 18 pams d’alçada, amb merlets i troneres; la porta del N era separada 16 pams del mur principal, on s’obria una altra porta a la banda de l’W amb una torre amb els seus pilars de fàbrica; els panys de paret de l’E i de l’W tenien 150 pams de llargària i 60 d’alçada, interromputs per torres i emmerletats, i els N i S tenien més de 260 pams amb troneres a les cantonades i una al mig. Es conserva avui una torre de front semicircular, davant l’església, amb un campanaret d’espadanya.