ermita de Sant Sebastià

Aspecte de l’ermita de Sant Sebastià

© C.I.C.-Moià

Ermita del municipi de Vic (Osona), al límit del terme de Gurb, situada sobre el cim de Sant Sebastià.

El conjunt està format per l’ermita i la casa annexa de la demarcació de Sant Joan de Galí, que depèn de la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer.

La capella, erigida amb motiu d’una pesta, és del 1520. La façana, que està orientada a migdia i presenta un gros portal amb dovelles, fou reformada al segle XVII. A la part posterior dreta hi ha un campanar esvelt (segle XVIII) de planta quadrada que a la part superior forma una torre ortogonal amb quatre finestrals d'arc de mig punt i està cobert amb una terrassa. La capella és de nau única, sense absis i sense cor.

A llevant, i en angle recte amb la capella, hi ha el mas adossat. L'interior és cobert amb volta de creueria i conserva un retaule dedicat a Sant Sebastià. Està construït amb pedra i arrebossada i els elements de ressalt estan fets de pedra picada.

És un indret important en la història de Catalunya, ja que fou aquí on el 17 de maig de 1705 un grup de patriotes catalans (entre els quals hi havia en Francesc Macià, Bac de Roda, i en Josep Moragues), defensors dels drets de successió de l'arxiduc Carles d'Àustria a la corona espanyola, signaren el Pacte dels Vigatans. Aquest fet suposà l'inici de la lluita contra Felip V, el primer rei Borbó de l'estat espanyol, i de l'anomenada Guerra de Successió. Un monòlit modern recorda aquest fet.

És una capella de gran devoció a la comarca. El 2012 fou declarada bé cultural d’interès nacional en la categoria de lloc històric.