es Castell

s’Arraval Nova, Georgetown (ant.), New Saint George (ant.), Villacarlos

es Castell

© Fototeca.cat

Municipi de Menorca, a la costa oriental de l’illa, situat en una taula calcària miocènica quasi horitzontal, només accidentada per alguns barrancs.

La costa és alta, formant penya-segats, al sector més meridional, i baixa i retallada, al centre (punta de Binissaida); el sector costaner nord-occidental correspon al port de Maó, on s’obren les cales Fonts i Corb, entre les quals hi ha la vila. La vegetació és típicament mediterrània; del bosc, destruït per la rompuda, resten alguns rodals d’alzines i ullastres. Hom conrea farratges (732 ha) per al bestiar boví (uns 340 caps), amb la llet del qual fabrica formatges. A més també hi ha bestiar oví, porquí i aviram. La pesca ocupa una petita part de la població de la vila i resten actius alguns mestres d’aixa. La indústria (bijuteria, plàstics) és força recent; la població treballava abans a les fàbriques de Maó. Darrerament, també, ha tingut un notable desenvolupament turístic (hotels i urbanitzacions), però el creixement de la població és degut principalment a la proximitat de Maó, del qual forma part urbanísticament.

Aspecte general de les cales Fonts

© CIC-Moià

La vila (2 997 h agl i 786 h diss [1981], castellans; 10 m alt.) fou creada en 1771-81 pels anglesos a l’indret de sa Raval Nova, nucli sorgit després del 1679 com a conseqüència de l’enderrocament, per raons estratègiques, de sa Raval Vella i de Sant Felipet ( sa Raval de Sant Felip), prop del fort de Sant Felip. Fou dissenyada geomètricament com a campament militar i residència de les famílies de la tropa: una gran plaça d’armes voltada de casernes n'és el centre urbà; carrers llargs i amples s’estenen paral·lels a cada banda de la plaça. Conserva encara una important guarnició militar. Fou anomenada Vila Jordi o George Town ( o New Saint George) en honor de Jordi III d’Anglaterra, i el 1782, després de l’ocupació de l’illa pel duc de Crillon, Real Villa de San Carlos o Villacarlos, en honor de Carles III d’Espanya; el nom popular ha estat sempre, però, es Castell. L’església (el Roser) fou construïda en 1777-1805. El 1872 esdevingué municipi independent en separar-se de Maó. Dins el terme hi ha, a més, el poble de Trabalúger i les caseries de Binissaida, Toraixa i Biniatap, i les antigues fortificacions del fort de Marlborough, del castell de Sant Felip i del fort de Sant Carles.