Escenari Joan Brossa

Sala de teatre de Barcelona.

Espai de creació a l’entorn de l’univers escènic i poètic de Joan Brossa, de totes les activitats teatrals i parateatrals que responen als principis bàsics de les avantguardes històriques, de la creació contemporània i de tot allò que, segons el mateix Joan Brossa: “tracta d’arrancar alguna espina del nostre ambient teatral quotidià i de tornar a la llum certes coses oblidades”. En foren els fundadors i codirectors Hermann Bonnín i Jesús Julve (Hausson), amb l’obertura d’un petit local al barri de la Ribera de Barcelona el desembre del 1997 que rebia el nom d’Espai Escènic Joan Brossa.

El setembre del 2011 es traslladà a l’edifici de La Seca, l’antiga casa de la moneda, al carrer de Flassaders del mateix barri amb el nom de La Seca Espai Brossa, i passà a formar part de la Xarxa de Fàbriques de Creació de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. El setembre del 2018, amb el nom actual, inicià una nova etapa. A la mort de Bonnín, Hausson continuà al capdavant del projecte fins el 13 de juny de 2021, que l’espai passà a ser gestionat per la Fundació Joan Brossa, juntament amb La Seca, per convertir-se en un centre de creació multidisciplinària dedicat a preservar el llegat de Joan Brossa anomenat Centre de les Arts Lliures de Barcelona.

En la seva primera etapa l’Escenari Joan Brossa contribuí al coneixement de l’obra teatral de Josep Palau i Fabre, Agustí Bartra o Manuel de Pedrolo, entre d’altres, i a rescatar la dimensió poètica de gèneres com la màgia, els titelles, el cabaret literari i el gran guinyol. D’entre el gran nombre d’espectacles oferts es poden esmentar La confessió o l’esca del pecat, de Josep Palau i Fabre (dirigit per Hermann Bonnín, 2000); Aquí al bosc, de Joan Brossa (dirigit per Jordi Coca, 2001); La intrusa, de Maurice Maeterlinck (dirigit per Hermann Bonnín, 2005), i Dos de dos, d’Albert Mestres (dirigit per Joan Castells, 2008). Fins el 2017 programà anualment el festival Barribrossa, amb la col·laboració d’altres institucions i equipaments de la ciutat, i entre el 2011 i el 2015 oferí, en el marc de les festes de la Mercè, les 12 hores de màgia de Barcelona.