espectre eixamplat

m

Tècnica per la qual es fa augmentar l’amplada de banda freqüencial d’un senyal (electromagnètic o acústic).

S'utilitza per a aconseguir algun dels objectius següents: fer més robusta la transmissió davant de soroll i interferències, reduir les interferències provocades per aquesta transmissió, dificultar la detecció de la transmissió o incrementar la confidencialitat de les dades transmeses. Hi ha dues tècniques bàsiques per a construir una transmissió d’espectre eixamplat.

L'espectre eixamplat per salt de freqüència (sigla en anglès FHSS) consisteix a canviar ràpidament la freqüència central de la transmissió seguint una seqüència de salts pseudoaleatòria.

L'espectre eixamplat per seqüència directa (sigla en anglès DSSS) consisteix a multiplicar el senyal transmès per un altre senyal pseudoaleatori molt més ràpid.

Totes dues tècniques requereixen que el receptor conegui la seqüència pseudoaleatòria que empra el transmissor (ordre dels salts de freqüència en FHSS, o seqüència per la qual es multipliquen les dades en DSSS) per tal de poder descodificar les dades. Per a la resta de receptors, aquesta transmissió és només soroll indesxifrable.