essència

f
Alimentació
Química
Farmàcia
Perfumeria

Cadascuna de les substàncies olioses, lipòfiles, intensament oloroses, d’origen vegetal, destil·lables i generalment volàtils en corrent de vapor.

Molt difoses en la natura, hom les troba en les fulles, les flors, els fruits i les llavors de diverses espècies vegetals. Els constituents principals dels olis essencials són els terpens; a més dels hidrocarburs alifàtics i de llurs derivats oxigenats (alcohols, aldehids, cetones, èsters), hom hi troba també hidrocarburs aromàtics, fenols i llurs derivats, i en algunes essències, també, composts sulfurats i nitrogenats. Hi ha essències constituïdes només per un terpè, com l’essència de gerani, que conté del 84% al 90% de geraniol, i essències en les quals el constituent principal no és un terpè, com l’oli de bedoll, que és constituït pel 98% de salicilat de metil, el d’anís, pel 90% d’anetol, i el de la flor del violer, pel 95% d’eugenol. Tanmateix, els olis essencials són composts per mescles complexes de substàncies terpèniques i no terpèniques.