estadi de Wembley

Exterior de l’estadi de Wembley (2011)

© www.wembleystadium.com

Estadi esportiu.

Batejat, també, amb el nom d’Estadi de l’Imperi (Empire Stadium) i considerat l’estadi nacional d’Anglaterra. Situat al barri londinenc de Wembley, la seva construcció finalitzà el 1923. Fou l’escenari dels principals esdeveniments esportius del s. XX a Anglaterra: els Jocs Olímpics de Londres del 1948, la final del mundial d’Anglaterra del 1966, els principals partits de l’Eurocopa del 1968 i les finals de la Copa d’Anglaterra de futbol, i també s’hi jugaren els partits de les seleccions nacionals angleses de futbol i rugbi . En l’àmbit cultural, Wembley ha acollit nombrosos concerts, com el Live Aid, per a ajudar el continent africà, organitzat el 1985 pel cantant Bob Geldof, en què participaren les principals figures de la cançó anglosaxona.

Al novembre del 2000 fou tancat per dur-hi a terme una gran remodelació, obra de l’arquitecte Norman Foster, que en suprimí la pista d’atletisme i cobrí totes les localitats, ampliades. L’estadi, que s’havia d’acabar el 2004, fou inaugurat finalment l’any 2007. La particularitat distintiva del disseny és un gran arc de 134 m d’alçada màxima, que el creua per la meitat en sentit longitudinal al llarg de 317 m. Després del Camp Nou del Futbol Club Barcelona , és l’estadi europeu amb més capacitat (90.000 espectadors). És una de les grans infraestructures esportives per a la celebració dels Jocs Olímpics del 2012 a la ciutat de Londres.

El nou estadi de Wembley és propietat de The Football Association, l’organització de la lliga professional de futbol anglès. Des de l’inici hom hi disputa les finals de la lliga anglesa de primera divisió i els partits amb la selecció nacional.  És previst que s’hi jugui la final de la Lliga de Campions de la UEFA el 28 de maig de 2011. A més, també s’hi disputen partits de rugbi, com el que l’any 2007 enfrontà l’equip perpinyanès dels Dragons Catalans —el primer equip no anglès que disputà al nou estadi la final de la Challenge Cup— i el St. Helens anglès, que resultà guanyador del torneig. Entre altres concerts multitudinaris de les estrelles del pop i el rock , ha acollit el de George Michael, el dedicat a Diana Spencer i el Live Earth (2009); el de Madonna (2008); els d’AC/DC, Oasis i Coldplay (2009), i el de Green Day (2010), etc.