Els fluids supercrítics són gasos o líquids en condicions ambientals normals i tenen, en general, poc poder dissolvent, però en quedar sotmesos a condicions d’altes pressions (de 50 a 250 bar) i temperatures moderades (entre 20ºC i 60ºC) per sobre del seu punt crític incrementen espectacularment la seva capacitat de dissoldre substàncies naturals. Aquesta tècnica pot ser una alternativa als dissolvents orgànics i la destil·lació és respectuosa amb el medi ambient i segura. Els productes que se n'obtenen tenen una gran qualitat. El diòxid de carboni en estat supercrític destaca per les seves excel·lents qualitats en l’extracció supercrítica de productes alimentaris. Les aplicacions industrials d’extracció supercrítica més desenvolupades actualment són l’extracció de la cafeïna del cafè i del te, l’extracció del llúpol, dels olis de les llavors, el fraccionament de greixos animals, l’eliminació del colesterol d’alguns aliments, l’extracció d’aromes i sabors d’espècies i plantes aromàtiques i la desalcoholització de begudes alcohòliques.
f
Alimentació