fècula

fécula (es), starch (en)
f
Alimentació

Midó que ocorre en forma de grànuls en les cèl·lules vegetals dels tubercles, els rizomes i d’altres arrels d’algunes plantes, com ara patates, mandioca, sagú, etc, de les quals hom l’extreu en forma de pólvores blanques insolubles en aigua freda.

La distinta qualitat de les diverses menes de fècules és determinada per la proporció amilosa/amilopectina en el midó i és identificada per l’examen microscòpic dels grànuls i la determinació del poder i la temperatura de gelificació. Hom obté la fècula mitjançant els processos de mòlta de les arrels (81-85% de midó, 0,82% de proteïnes i traces de greixos i de cel·lulosa) ratllament, rentatge amb decantació, filtració de la llet de fècula en filtres continus, assecatge, polvorització i tamisatge. És emprada en la fabricació de productes alimentaris, de dextrina i de fècula soluble per a empeses, i en l’obtenció de glucosa i alcohol etílic.