fem

fems (pl.)

m
Agronomia

Adob constituït pels excrements dels animals domèstics d’una explotació agrícola, barrejats amb llur jaç, després d’una fermentació més o menys completa.

La relació entre l’element sòlid i el líquid dels fems és de 3 a 1. La composició varia entre límits molt amplis, segons els animals de què procedeixen, llur alimentació, la mena de jaç, la proporció de palla i dels excrements, la fabricació i l’emmagatzematge dels fems, etc. Els fems són la principal font d’humus del sòl en les explotacions agrícoles que tenen bestiar, però no és possible de compensar les deficiències d’un sòl solament amb l’aportació de fems. Uns fems ben preparats tenen aproximadament un 0,5% de nitrogen, un 0,25% d’àcid fosfòric, un 0,5% de potassa i, a més, calci, magnesi, sofre, etc. Els fems de l’aviram són cinc vegades més rics que els ordinaris. Un animal en estabulació permanent produeix anualment vint vegades el seu pes en fems. Les explotacions que no tenen prou bestiar per a transformar tota la palla en fems poden fer-ho artificialment amb capes de palla, regades intensament, afegint-hi ferments humificadors i adobs minerals.