festival de Woodstock

Festival de música rock que tingué lloc del 15 al 17 d’agost de 1969 en una granja de la localitat de Bethel, a l’estat de Nova York (EUA).

Imatges del festival de Woodstock

De nom oficial Fira d’Art i Música de Woodstock i Exposició de l’Era d’Aquari, fou conegut com festival de Woodstock, ciutat a uns 70 km de distància on inicialment havia de tenir lloc, que finalment denegà el permís als organitzadors. Amb una assistència multitudinària d’unes 450.000 persones, significà un esdeveniment crucial en la música rock i contribuí a projectar el moviment hippy, la contracultura i el fenomen psiquedèlic. Hi actuaren les figures i grups de pop, rock i folk capdavanters del moment: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Joan Baez, Richie Havens, The Who, Joe Cocker, Carlos Santana, The Band, Creedence Clearwater Revival, Grateful Dead, Stills and Nash, Ravi Shankar i d’altres. Les actuacions musicals foren recollides en un triple disc i en un documental de Martin Scorsese (1970). El 2019 tingué lloc un intent de commemorar els 50 anys del festival, que no reeixí.

El festival de Woodstock ha estat un exemple per a molts festivals d’arreu del món; als Països Catalans hi hagué una rèplica a Canet a la meitat dels anys setanta, i a Escalarre i Benicàssim els anys noranta.