Francesc Escribano i Royo

(Vilanova i la Geltrú, Garraf, 9 d’abril de 1958)

Francesc Escribano

Periodista i escriptor.

S’inicià en el periodisme treballant en premsa i ràdio, però en els darrers quinze anys es dedicà plenament a la televisió. Començà a Televisió Espanyola i ben aviat s’incorporà al programa 30 minuts de TV3, on treballà vuit anys. Posteriorment fou nomenat responsable d’Actualitat i Nous Formats de Televisió de Catalunya i, després, responsable de programació. Al principi del 2004, Joan Majó el nomenà director de Televisió de Catalunya, en substitució de Joan Oliver, càrrec que exercí fins al maig de 2008, en què fou substituït per Mònica Terribas. Al juliol del mateix any fou nomenat nou director de continguts de Notro TV, empresa de l’àrea de televisió centrada en la producció de programes d’entreteniment, concursos i documentals pertanyent al grup Vértice 360º. Actualment és director de la productora Minoria Absoluta.

És autor dels llibres Descalç sobre la terra vermella. Vida del bisbe Pere Casàldiga (2001), pel qual obtingué el premi Gaziel de biografies i memòries, Compte Enrere. La història de Salvador Puig Antich (2001), llibre en el que basà Manuel Huerga basà la pel·lícula Salvador (2006, premi Goya 2007 al millor guió adaptat), Els ulls dels pobres (2005), Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar (2013) i La terra i les cendres (2023).

Ha estat guardonat amb dos premis Ondas, el Premi Nacional de Periodisme (2000) de la Generalitat de Catalunya i premi Talento (2006), concedit per l’Academia de la Televisión Española.