Francisco Morán Ruiz

Paco Morán
(Almodóvar del Río, Còrdova, 9 de novembre de 1930 — Barcelona, Barcelonès, 23 de juliol de 2012)

Francisco Morán Ruiz

© Focus

Actor andalús, més conegut per Paco Morán .

Cursà art dramàtic al Conservatorio de Música y Declamación de Córdoba, i al començament dels anys cinquanta actuà al Teatro Español Universitario. Fou també locutor radiofònic a la seva ciutat. L’any 1957 es traslladà a Madrid, on ingressà a la companyia d’actors de Radiotelevisión Española i protagonitzà milers d’espais televisius i radiofònics.

Al mateix temps, des del seu debut (1958), es projectà també com a actor teatral, gènere en el qual obtingué un gran èxit amb El apagón , de Peter Shaffer (1968), que protagonitzà amb la seva pròpia companyia. Al començament dels anys setanta s’instal·là a Catalunya, on esdevingué molt popular com a intèrpret de comèdies, molt especialment a partir de la seva associació amb Joan Pera , amb el qual coprotagonitzà la telecomèdia Prêt-à-porter i, ininterrompudament durant més de cinc anys (1994-99), La extraña pareja , de Neil Simon, al Teatre Borràs de Barcelona, un èxit extraordinari al qual seguiren, entre d’altres, La jaula de las locas (1999), de Jean Poiret, Mamá (2002), de Jordi Sánchez , i Matar al presidente (2004), de Francis Veber.

Retirat dels escenaris entre el 2005 i el 2008, hi retornà aquest any amb una versió d' El malalt imaginari de Molière . Participà també en pel·lícules com a secundari. L’any 2012 rebé la Creu de Sant Jordi.