François Villon

(París, aprox. 1430 — ?, abans del 1489)

Nom amb què és conegut François de Montcorbier, poeta francès.

D’origen humil, adoptà el cognom del seu protector, gràcies al qual fou llicenciat en arts (1452). Fugí de París (1455) després d’haver assassinat un home, i un altre cop l’any següent, a causa d’un robatori, i vagarejà per distintes regions de França. A Blois (~1458) participà en unes justes poètiques de Carles d’Orleans. Empresonat (1461) a Meung-sur-Loire, l’any següent fou detingut a París, i al cap de sis fou condemnat a la forca, bé que li fou commutada la pena per deu anys de desterrament. A partir d’aleshores el seu rastre es perd per sempre, i sens dubte ja era mort quan fou publicada la primera edició de les seves obres (1489): un poema de 320 versos, Le lais (impròpiament conegut com a Petit testament), escrit cap al 1456, el Testament (1461-62), de més de dos mil versos (mal anomenat Grand testament), setze composicions diverses i set balades en argot.

Prototip de vida irregular, que es reflecteix en els seus versos amb una punyent sinceritat, Villon, sense ésser cap innovador, ofereix un geni directe i molt expressiu, entre el realisme més brutal, la mordacitat desimbolta i l’emoció, que el fan l’escriptor més descarnat i patètic del seu segle i el més famós i popular dels poetes medievals.

En català Feliu Formosa i Jordi Teixidor en traduïren al català alguns poemes solts. L’any 2011 Andreu Subirats publicà la versió al català de les Balades, que incloïa també les balades en argot i el Testament.