Fukushima

Ken de l’illa de Honshū, Japó.

La capital és Fukushima, situada a l’interior. És una regió dedicada a la sericicultura i al conreu de fruiters (la prefectura de Fukushima és la primera productora de préssecs del Japó). És un centre important d’indústria sedera.

A la costa hi ha dos ports (Onahama i Sōma) i dues importants centrals nuclears (Fukushima I i Fikushima II), operatives des dels anys 1971 i 1976, respectivament. L’any 2011, el terratrèmol que tingué lloc l’onze de març amb l’epicentre a uns 50 km de la costa oriental de l’illa de Honshū generà un tsunami de gran potència que devastà poblacions i infraestructures al llarg d’uns 500 km de costa al NE de l’illa, bé que la intensitat fou entre greu i moderada fins ben bé 50 km a l’interior. El sisme, d’una intensitat de gairebé 9 graus en l’escala de Richter, fou el pitjor en tota la història del Japó, i entre les ciutats més afectades ―els ports i barris sencers de les quals foren literalment escombrats per l’onada― hi havia Sendai, Minamisanriku, Kesennuma i Rikuzen-takata.

Bé que més allunyada de la zona d’afectació més directa, a Fukushima es produiren abundants fuites de material radioactiu i dues explosions en dos dels reactors de la central nuclear de Fukushima I, mentre que en un tercer reactor el sistema de refrigeració resultà pertorbat, amb el risc consegüent de sobreescalfament i explosió del nucli. La zona al voltant de les centrals fou evacuada en un radi de 20 quilòmetres. El març del 2012, estimacions oficials situaven les víctimes mortals de la catàstrofe en 15.854, els ferits en 26.992 i els desapareguts en 3.155, i els evacuats o desplaçats en més de 600.000. Uns 300.000 edificis foren destruïts i les infraestructures registraren danys de molta consideració. El cost de la reconstrucció s’estimava en uns 260 mil milions de dòlars (desembre del 2011).

Poc després de l’accident, el govern japonès decretà una aturada total de les centrals nuclears, però el 2015 reprengué la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear, decisió que justificà per imperatius econòmics i garantint que el sector havia millorat substancialment les mesures de seguretat. El 2019 els tribunals exoneraren de responsabilitats tres alts directius de l’empresa que explotava les centrals de Fukushima. Entre els problemes que subsisteixen després de l’accident hi ha la controvèrsia sobre les condicions de retorn dels evacuats, les afectacions canceroses resultants de la radioactivitat i com resoldre el problema de la gran quantitat d’aigua radioactiva emmagatzemada.