Fundació Josep Pla

Institució cultural privada creada l’any 1973 amb la donació de l’escriptor Josep Pla i Casadevall de la seva biblioteca privada a la vila de Palafrugell .

Rebé el nom inicial de Fundació Biblioteca Josep Pla i en la primera etapa eren representats en el patronat l’Ajuntament de Palafrugell i la Diputació de Girona. L’any 1990 s’aprovaren els estatuts, i el 1992 passaren a formar part del patronat, a més de les institucions esmentades, la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Baix Empordà. L’any 2000, amb el suport de la Fundació "la Caixa" , última entitat a incorporar-se al patronat, rebé un fort impuls, i a partir d’aleshores les seccions principals comprenen, a més de la biblioteca, un centre de documentació, una exposició permanent amb material audiovisual i objectes vinculats a l’escriptor, i un espai d’exposicions temporals, entre d’altres.

Amb seu successivament a la casa natal de l’escriptor i en una casa veïna de Palafrugell (des del 1995), té com a tasca reunir, preservar el llegat literari de l’escriptor i difondre i estudiar la seva obra i la seva figura. L’any 2010, fruit d’un conveni entre el patronat de la fundació, el Grup 62 i la Universitat de Girona, fou creada la càtedra Josep Pla, amb seu permanent en aquesta universitat i una seu territorial a la fundació.