Fundació Vila Casas

Accés principal del Museu Can Framis (Barcelona)

© Fundació Vila Casas

Entitat privada sense ànim de lucre fundada l’any 1986 per l’empresari farmacèutic Antoni Vila i Casas amb l’objectiu prioritari de promocionar l’art contemporani català.

La Fundació disposa de sis espais expositius que formen part del llegat arquitectònic català: a Barcelona (Barcelonès), l’Espai Volart, l’Espai Volart 2 i el Museu Can Framis; a Palafrugell (Baix Empordà), el Museu Can Mario; a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), el Museu Palau Solterra, i a Vila-seca (Tarragonès), el castell de Vila-seca.

L’Espai Volart i l’Espai Volart 2 foren inaugurats l’any 2002. Ocupen, respectivament, els antics magatzems de la finca modernista Casa Antònia Puget i els baixos de la Casa Felip, del mateix estil, reformats a propòsit i situats a la dreta de l’Eixample barceloní. En total, ocupen una superfície d’uns 1.600 m2 després de l’ampliació duta a terme el 2017.

El Museu Can Framis, ubicat en una antiga fàbrica de llana integrada per dues naus d’arquitectura industrial vuitcentista i una tercera de nova planta, situat al districte 22@ de Barcelona, acull el fons pictòric de la Fundació. Aquest museu, creat el 2009, disposa de més de 3.800 m2 expositius i destina una àrea a tallers pedagògics; l’any 2009 rebé el Premi Nacional de Cultura en la categoria de patrimoni cultural.

El Museu Can Mario, ubicat en una antiga fàbrica surera d’arquitectura industrial del començament del segle XX, és dedicat a l’escultura contemporània i conté el fons escultòric de la Fundació; també disposa de sales temporals on es presenten els treballs dels escultors que pertanyen a la col·lecció i d’una àrea destinada a la celebració de conferències.

Pati del Palau Solterra, a Torroella de Montgrí

© Fundació Vila Casas

El Museu Palau Solterra, ubicat en un edifici d’arquitectura civil del segle XV, amb decoració renaixentista i noucentista, conté el fons de fotografia contemporània nacional i internacional de la Fundació. A més, el Palau Solterra disposa de sales on es presenten exposicions temporals de fotografia i d’un auditori, on se celebren cicles de conferències.

El 2020 inaugurà un nou espai al castell de Vila-seca, remodelat al llarg dels anys anteriors i que consta de quatre sales. El conveni d’acord, vigent durant quatre anys, estableix que l’espai acull dues exposicions l’any.

En l’àmbit sociosanitari, la Fundació desenvolupa el projecte salut a través de l’edició anual de l’Informe Quiral (sobre notícies relacionades amb l’àmbit sanitari publicades en la premsa escrita espanyola amb major difusió), de la publicació del quadern Quiral Salut, fruit del debat sobre els temes d’actualitat medicosanitària entre els diferents agents socials, i del debat obert Opinió Quiral. L’any 2016 la Fundació Vila Casas rebé la Creu de Sant Jordi. El 2019 arribà a un acord per al mecenatge de la col·lecció de la Fundació Joan Miró per al període 2020-30.