galotxa

f
Altres esports de pilota o bola

Modalitat de l’esport de pilota valenciana.

Es juga en un carrer, sigui real o una construcció que simula un carrer, recte i pla. Té similituds amb la modalitat d’escala i corda, però sense escala ni llotges. Cal passar la pilota de vaqueta per sobre la corda de falta que divideix els dos camps. La pilota no pot botar dos cops al mateix camp ni ser colpejada dos cops pel mateix equip.

La ferida (treta d’inici) es fa llençant la pilota amb la mà, no colpejant-la, i ha de caure a la zona del dau, un requadre marcat al terra, i passar per dalt de la corda de galotxa, situada al camp del rest. Tant el dau com la corda de galotxa només intervenen en la ferida.

Les partides són a 70 punts, comptats de cinc en cinc; per tant, amb catorze jocs. Cada joc suma les puntuacions de la següent manera: quinze, trenta, val i joc. Per guanyar un joc cal arribar amb dos punts d’avantatge i quan hi ha empat a val automàticament tots dos equips figuren amb empat a trenta. És una modalitat molt arrelada a les comarques de l’Horta, la Ribera, la Marina i la Foia de Bunyol, però no hi ha circuit professional. Molts ajuntaments han construït carrers artificials per poder jugar partides amb més comoditat que als carrers del poble.