geoparc

m

Àrea amb expressió territorial i límits ben definits, que conté un nombre significatiu de llocs d’interès geològic de particular importància, raresa o rellevància escènica o estètica, i amb molt interès historicocultural i riquesa en biodiversitat.

Fou definit per la UNESCO amb la finalitat de protegir la geodiversitat i divulgar el patrimoni geològic entre el públic general. Impulsats des del 2001, 17 geoparcs europeus i 8 de la Xina el 2004 crearen la Xarxa Global de Geoparcs. El novembre del 2015 els estats membres ratificaren la creació dels Geoparcs Globals de la UNESCO, que el 2018 comprenia 140 d’aquestes àrees en 38 estats. Als Països Catalans en formen part el Geoparc de la Catalunya Central, aprovat el 2015, i el Geoparc Conca de Tremp – Montsec (2018).

Amb una extensió d’uns 1.200 km2, el Geoparc de la Catalunya Central inclou tota la comarca del Bages, 5 municipis del Moianès i 1 del Baix Llobregat. Entre els principals atractius hi ha les serres de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, Montserrat i les coves del Salnitre.

El Geoparc Conca de Tremp – Montsec integra en uns 2.000 km² tot el Pallars Jussà, 3 municipis de la Noguera, 1 del Pallars Sobirà i 1 de l’Alt Urgell. Inclou les conques de Tremp i d’Àger, el Montsec i els jaciments d’icnites i restes de dinosaures més abundants d’Europa a Coll de Nargó, Orcau i Conca Dellà, entre d’altres.