Gessa

Guixa (ant.)

Vista general de la vila de Gessa (Vall d’Aran)

© Fototeca.cat

Poble del municipi de Salardú (Vall d’Aran), situat a la dreta de la Garona, a la seva confluència amb el barranc de Corilha.

L’església parroquial és dedicada a sant Pere. Sobresurt la casa de Ròsa, amb una torre cilíndrica.

La vila és coneguda a partir de l’any 1278 amb els noms de Hyexa, Gricha el 1298, Grixa, Xessa i Gessa entre el 1312 i el 1316. El 8 de novembre de 1313 els cinc cònsols i la resta de cinquanta-cinc homines ville de Geyxa, entre els quals hi havia Guillem Tron, archipresbiteri vallis superioris de l’Aran, juraven fidelitat a Guillem de Castellnou, conseller i procurador del rei Jaume II, i li feien homenatge. Els rectors de Gessa mantingueren el títol d’arxiprests de la part alta de la Vall d’Aran fins al segle XIX. D’ells depenien dos racioners i nomenaven el capellà de Montgarri, santuari que inicialment depenia de la jurisdicció i del terme de Gessa.

Fou municipi independent fins el 1968 que fou annexat al de Salardú, dit oficialment Alt Aran. L’antic terme comprenia, a més, el santuari de Sant Martin de Corilha i l’enclavat de Varimanha. Tenia condomini amb Bagergue, Salardú, Unha i Tredós de la muntanya dita Beret Darrèr o Mancomunitat des Cinc Pòbles. Actualment és una entitat local menor amb junta administrativa pròpia.