Guiza

Gizeh (obs.)
al-Ǧiza (ar translit.)

D’esquerra a dreta, les piràmides de Kheops, Kefren i Micerí

Ciutat del muḥāfaẓa de Guiza, Egipte.

Situada a la vora esquerra del Nil, al SW del Caire, forma part de la seva àrea residencial suburbana. Es destaca el monumental pont giratori de ferro sobre el Nil.

La ciutat, que ha donat nom a un dels cinc sectors de la necròpoli de Memfis, comprèn nombrosos monuments. En primer lloc, les tres grans piràmides: la de Kheops, o Gran Piràmide, la de Kefren, amb el temple de la vall, i la de Micerí (de 62 m d’alçada, amb dues galeries i dues cambres funeràries).

La Gran Esfinx de Guiza, construïda a l’època de Kefren, quart faraó de la IV dinastia; al fons, les piràmides de Micerí i Kefren

Hi ha les petites piràmides de les reines: tres a l’est de la piràmide de Kheops, una al sud de la de Kefren i tres al sud de la de Micerí; la Gran Esfinx i el seu temple. Completen el conjunt tres grans grups de mastabes: dos prop de la piràmide de Kheops i l’altre prop de la de Kefren; la tomba de Tepheres I, mare de Kheops; hipogeus dels familiars de Kefren, a l’est de la seva piràmide, i diverses tombes d’època posterior, principalment saïtes.