greix transformat

greix trans
m
Alimentació

Greix insaturat amb, com a mínim, un doble enllaç en configuració espacial trans.

Es troben de manera natural als productes lactis i les carns, sobretot de remugants, i en aliments processats com a resultat de la hidrogenació parcial dels greixos insaturats i del refinament dels olis vegetals i de peix, i també en derivats del procés de fregida. A partir dels anys noranta, es començaren a descobrir els efectes ddaquest tipus de greix sobre la salut, que se centren en l’augment dels nivells de colesterol total i LDL, la disminució dels nivells d’HDL, la inducció de la inflamació sistèmica i la disfunció endotelial. Per tot això, els greixos transformats s’associen a un augment del risc de patir malalties cardiovasculars, i les recomanacions de consum són de menys de l’1% de l’aportació calòrica total del dia. Els aliments més rics en greixos transformats són els lactis i els animals bovins, la brioxeria, la pastisseria, els plats precuinats, les patates fregides precuites i tipus xip i les margarines.