hamburguesa

bistec alemany, bistec d’Hamburg

f
Gastronomia

Varietat d’hamburgueses

© MPG

Massa de carn picolada, de forma plana i ovalada.

Generalment és de carn de bou o de vedella, però també pot ser de porc o de pollastre. D’origen alemany, també és anomenada bistec alemany o bistec d’Hamburg. Fou portada als EUA pels emigrants alemanys el 1850, i al cap de pocs anys es convertí en l’arquetip de menjar americà. La importància de l’hamburguesa en la cultura popular al segle XX deriva del fet que es troba a tot arreu, tant als restaurants com als establiments anomenats fast-food (de menjar ràpid), molt estesos actualment, tant als EUA com a la resta del món. Hom acostuma a menjar-la com a entrepà, sovint acompanyada de condiments (cogombre, ceba, enciam, etc.) i salses (quètxup, maionesa o d’altres). També hi ha variacions de l’hamburguesa tradicional, com ara l’hamburguesa farcida amb formatge o xampinyons, o assaonada amb mantega, all, julivert, ceba i ous, i d’altres, ja que són molts els països que han incorporat aquest menjar a la seva cuina.