Hilary Mantel

(Hadfield, Derbyshire, 6 de juliol de 1952)

Hilary Mantel

© Janie Airey / The Man Book Prize

Escriptora anglesa de nom de naixement Hilary Mary Thompson.

Educada en un ambient catòlic que la marcà, es graduà en dret a la London School of Economics, i posteriorment a la Universitat de Sheffield (1973). Treballà com a assistent social i de dependenta en uns magatzems. Posteriorment, amb el seu marit geòleg, anà a viure a Botswana i posteriorment a l'Aràbia Saudita, on començà a escriure regularment, en part a causa de l'isolament forçat i també per haver-se-li diagnosticat una malaltia crònica.

Poc després de publicar la primera novel·la, Every Day Is Mother's Day (1985), retornà a la Gran Bretanya. Projectada per l'èxit d'aquesta primera obra, inicià una carrera literària que ha posat de relleu una aguda percepció d'ambients i personatges i l'habilitat per a construir-ne descripcions versemblants, així com una gran versatilitat en la temàtica, com mostren Eight Months on Ghazzah Street (1988), A Change of Climate (1994), sobre les dificultats d'entesa entre la cultura occidental i les cultures musulmana i africana, respectivament; la novel·la d'intriga Fludd (1989) i la semiautobiogràfica An Experiment in Love (1995).

No obstant això, és en el gènere de la ficció històrica que ha aconseguit un reconeixement més ampli: A Place of Greater Safety (1992), ambientada en la Revolució Francesa, The Giant, O'Brien (1998), en l'Anglaterra de la Il·lustració, i, especialment, les ficcions biogràfiques sobre Thomas Cromwell Wolf Hall (2009) i Bring Up the Bodies (2012), amb les quals guanyà dues vegades el premi Booker i, amb la primera de les quals també el National Book Critics Circle Award. Posteriorment publicà el recull de narracions The Assassination of Margaret Thatcher (2015). És també autora de les memòries Giving Up the Ghost (2003).