Howard Zinn

(Nova York, 24 d’agost de 1922 — Santa Monica, Califòrnia, 27 de gener de 2010)

Activista polític i historiador nord-americà.

De familia jueva treballadora, des de l’adolescència prengué part en manifestacions i activitats polítiques d’esquerra. Durant la Segona Guerra Mundial fou pilot d’un bombarder, experiència que posteriorment rebutjà a causa de la mort d’innocents. Es graduà (1952) i doctorà (1958) en història per la universitat de Columbia amb la tesi La Guardia in Congress, el seu primer llibre publicat (1959).

En 1956-63 fou professor a l’Spelman College d’Atlanta, un institut d’estudis superiors per a dones afroamericanes, d’on fou expulsat per insubordinació després de participar amb algunes estudiants en manifestacions a favor dels drets civils. El 1964 s’incorporà a la universitat de Boston, on fou professor al departament de ciències polítiques fins a la jubilació (1988).

El 1980 publicà la seva obra cabdal, A People's History of the United States, que tingué un profund impacte dins i fora del món acadèmic per la desmitificació del relat històric dels EUA centrat en les elits, punt de vista que contraposà a una visió menys heroica i més conflictiva, protagonitzada per les classes modestes i les minories. Malgrat les controvèrsies el llibre tingué una gran influència en la historiografia i l’ensenyament.

En publicà d’altres també molt crítics amb els governs nord-americans, entre els quals Vietnam: The Logic of Withdrawal (1967) i  Disobedience and Democracy (1968). Criticà també la intervenció dels EUA a l’Iraq i es pronuncià per una solució negociada en el conflicte entre Israel i els palestins. Publicà les memòries You Can't Be Neutral on a Moving Train: A Personal History of Our Times (1994).