illes Formigues

Conjunt de setze illots de la Costa Brava, pertanyent als termes municipals de Palamós i Palafrugell, 1,3 km a l’E-NE de la punta d’en Canet (Palamós) i 0,8 km a l’E-SE del cap de Planes.

Tenen un far que senyalitza l’existència dels illots quan la mar els cobreix. L'arxipèlag és visitat pels musclaires. Prop d’aquestes illes tingué lloc el combat naval on fou derrotat l’estol francès de Felip III de França per l’almirall català Roger de Lloria els dies 3 i 4 de setembre de l’any 1285. Adjudicades en la delimitació municipal del 2007 al terme de Palamós, arran d’un recurs presentat pel municipi de Palafrugell, l’any 2009 la Generalitat de Catalunya acordà dividir l’arxipèlag entre els dos municipis, divisió ratificada posteriorment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (2011) i pel Tribunal Suprem (2015). Per aquest repartiment, l’illa Gran i cinc illots pròxims pertanyen a Palamós, i la resta, a Palafrugell.

El fons marí de les illes és un dels punts de recol·lecció de corall més freqüentats de la Costa Brava. El projecte d’establir-hi una reserva marina ha estat motiu de controvèrsies, i el 2011 fou ajornat indefinidament. Al final del 2016 fou descobert a uns 50 m de profunditat un vaixell enfonsat en un bon estat de conservació inhabitual. Explorat per arqueòlegs el 2018, fou datat del segle I aC. Conté unes 200 àmfores de diferents tipus per al transport de salaons.