illes Malvines

illes Falkland
islas Malvinas (es)
Falkland Island (en)

Goose Green, a les illes Malvines

John5199 (CC BY 2.0)

Arxipèlag de l’Atlàntic meridional, situat uns 650 km al NE del cap d’Hornos.

Consta de dues illes grans, la Gran Malvina o Malvina Oriental (East Falkland) i la Soledad (West Falkland), i de més de 100 illots. El clima és oceànic, amb estius frescs i hiverns rigorosos; hi manquen els arbres, per causa del vent. Els recursos econòmics són la cria de ramat oví, l’exportació de llana i pell i la pesca. La capital és Port Stanley. Són dependències de l’arxipèlag de Geòrgia del Sud i Sandwich del Sud.

Descobertes per l’holandès Sebald de Weert (1600), foren anomenades Falkland pels anglesos (1690) i, al començament del segle XVIII, Malvines pels mariners francesos procedents de Saint-Malo; Bougainville hi fundà Port-Louis (1764), a la Malvina Oriental. Ocupat temporalment pels espanyols i, a partir del 1820, pels argentins, el 1833 els britànics s’apoderaren de l’arxipèlag.

L’abril 1982 l’exèrcit de l’Argentina ocupà les illes i dependències d’aquesta colònia britànica. La Gran Bretanya, que rebé el suport dels EUA i de la majoria dels estats europeus, després d’un període de gairebé dos mesos de conflicte bèl·lic, s’emparà de nou de les illes el 14 de juny. L’Argentina i la Gran Bretanya restabliren les relacions el 1990, però l’estatut legal de l’arxipèlag continuà disputat. La tensió ressorgí l’any 2009, quan l’Argentina tornà a exigir negociacions sobre la sobirania sobre les illes, que la Gran Bretanya refusa. Les prospeccions petrolieres britàniques en les aigües circumdants de les Malvines l’any 2010 continuaren l’escalada del conflicte. Al març de 2013 els habitants de les illes votaren gairebé unànimement en referèndum continuar com a territori britànic.